openheid vraagt om veiligheid Lisdonk Coaching & Training

wat zegt een pokerface

Wat zegt een pokerface? 

 

inbreker2.jpg

Laatst is er bij ons in de straat ingebroken. Ik schrok me rot toen ik het hoorde en wilde me meteen opsluiten in mijn huisje met ieder die me lief is dichtbij me. Deurtjes dicht. Een natuurlijke reactie op een onveilig gevoel denk ik, die ik ook terugzag in mijn werk.Zo was ik laatst bij een bedrijf waar een stevige reorganisatie wind waaide. Ik zat daar omdat een leidinggevende geen grip kreeg op haar medewerker. Er waren klachten van klanten geweest en wanneer deze besproken werden, ontkende de medewerker hiervoor de verantwoordelijkheid. De 

leidinggevende wist niet meer wat te doen. Enerzijds wilde ze niet verder met een medewerker die ze niet kon vertrouwen. Anderzijds zijn goed opgeleide mensen schaars.

Terwijl de leidinggevende hard zat te werken om aan de medewerker uit te 

pokerface.jpeg

leggen waarom een coach nodig was, zat de medewerker met een pokerface toe te kijken. Ze kwam niet in beweging. De leidinggevende ergerde zich groen en geel aan de medewerker die met de armen over elkaar het zaakje aanschouwde. De lucht was zwaar van weerstand.

Ik ging in gesprek met de medewerker. Die was vrij gesloten in het begin, want hoe wist zij zeker dat ik de gesprekken vertrouwelijk zou houden. Het woord REORGANISATIE waaide door de gang, en iedereen wist dat het woord ONTSLAG kon volgen. Dan was je wel gek als je je eigen kuil ging graven.kuil_graven.jpg


Door open en eerlijk terug te geven wat ik zag gingen de deuren open. En daar kwam een weldenkend mens naar voren. Met vooral veel angst voor haar baan en zekerheid. En veel boosheid: hoe konden ze die klachten zo maar geloven? Waarom woog het woord van een onbekende klant zwaarder dan het woord van een medewerker die al jaren loyaal was aan de organisatie en die een veelvoud aan klanten zonder klachten had geholpen?

Het was oneerlijk, en ze was boos en verdrietig. De deuren gingen dicht.

 

Uiteindelijk is dit helemaal goed gekomen. Gelukkig heeft de leidinggevende gezocht naar een goede sleutel en is ze niet gaan wrikken met de koevoet. Want wanneer mensen zich onveilig voelen, houden ze zich liever stil, dan dat ze zich in de schijnwerpers zetten. Het vergt veiligheid en vertrouwen om de deuren open te zetten.

 

Thuis doe ik nog steeds de deur open. Al moet ik eerlijk zeggen, soms spiek ik eerst even wie er aanbelt. deur_met_sloten.jpg
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …