benut je gevoel in je communicatie Lisdonk Coaching & Training

Wat ik voel? Even denken hoor

denkende_smiley.jpgWat ik voel? Even denken hoor...

 

Vraag ik: ‘hoe voel je je nu?”

‘mmmm, ja hoe voel ik me nu….. ? ‘ ogen kijken naar het plafond, Naarstig wordt gezocht naar het gevoel, stilte volgt.

 

Dit komt vaak voor. Soms is het lastig om het goede woord te vinden om daarmee uit te drukken wat je voelt.  Vaak tref ik ook mensen die het moeilijk vinden om te voelen. Men denkt dan vooral.  En dan moet je gaan opletten, want voel je dan werkelijk of denk je dan dat je iets voelt?

En dat denken, wordt dat gevoed door het gevoel, of door wat men denkt dat het gevoel zou moeten zijn?

Denken levert over het algemeen geen goede bijdrage aan het voelen.


Als ik me brand, of snijd, onder de douche sta en de ketel valt uit, dan is er een kort moment dat ik merk dat iets niet goed gaat, maar dat ik nog niet geloof wat er gebeurt. Op het moment dat het gevoel me geen ontsnapping meer biedt, wil ik het niet voelen, en mijn weerstand vermenigvuldigt acuut de ervaring. De pijn is haast overweldigend, het ongemak te groot.

Je tè bewust worden van je gevoel kan ook het echte gevoel teniet doen. Het hoofd gaat zich er al snel mee bemoeien. En dat is jammer want het gevoel kan zo’n zuiver kompas zijn.

* Het kan je helpen om ruzie te voorkomen: ‘oh, wat je nu zegt, dat voelt niet goed. Het is echt pijnlijk om je verwijt te horen terwijl ik zo mijn best doe om het beter te doen.’

In plaats van in de aanval: ‘ik lui? Moet je eens zien wie er van de week in slaap viel op de bank! ‘

Te-veel-te-doen.jpg


* Of het kan je helpen je keuzes te maken uit je overvolle agenda: ‘bedankt voor je uitnodiging, [het streelt mijn ego/leuk] om te zien dat je mijn mening hierover wilt horen. Toch kom ik niet want ik verlang naar een rustig weekend en dan moet ik andere dingen eerst afmaken.’

 

Om je gevoel zo te benutten is het nodig om te voelen. Wat voel jij nu? (kijk je al naar boven J ?)

 Tip:

Begin met je lijf te voelen, voeten in je schoenen, stoel onder je billen, frisse lucht rondom je handen.

 

Wanneer je eet, voel wat er gebeurt wanneer je iets in je mond neemt, de structuur van het eten, ga er niet over nadenken, want dan bijt je op je tong!

 

Het kijken naar kunst of wandelen in de natuur is vaak ook erg fijn om weer naar je gevoel te kunnen terugkeren. Probeer het eens! 

wei_met_bloemetjes.jpg

Volgende keer meer over het gevoel en hoe je dat kunt benutten voor een beter contact.
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …