communiceren als brug Lisdonk Coaching & Training

Wanneer woorden tekort schieten

Wanneer woorden tekort schietenwoorden.jpg

 

Deze week heb ik twee condoleance kaarten geschreven en altijd zit ik dan te peinzen over wat ik moet schrijven. Wat kan ik zeggen dat de geadresseerde kan steunen? Welke woorden zijn de juiste? Ik denk aan allerlei mooie frasen, maar dat voelt te afstandelijk en standaard aan. Dus denk ik weer verder, wat me niet helpt als ik mijn gevoel wil uitdrukken.

Naarmate ik langer nadenk, met de pen in mijn hand, worden mijn handen stijver. Mijn handschrift wordt één piekenbrij. De e niet van de i te onderscheiden, de u en de n onnavolgbaar gelijk.

Uiteindelijk moet ik toegeven, woorden zijn ook maar beperkt in wat ze kunnen betekenen. Ik beschrijf de kaart en sluit de envelop.

Dan open ik facebook en lees daar een post van een vriendin. Zij bedankt haar vrienden voor de aandacht voor haar verjaardag. En een glimlach vindt zijn weg weer in mijn mondhoeken. Ik denk aan de kaart die ik haar heb gestuurd, die nog onderweg is. Voor haar nog een nabrabrander voor een verjaardag op zondag. En als ik dan bedenk, hoop, dat ze er om zal moeten lachen realiseer ik het me.

 

brug_monet.jpg

Woorden zijn beperkt in wat ze kunnen doen. Het is geen vervanging van de hand op de schouder, de kus op de wang, de knipoog over tafel. Toch geven ook woorden dat gevoel: Je ziet me. De ene keer vormen ze een sierlijke brug over een vijvertje, mooi om het mooie. De andere keer een noodzakelijke betonnen oversteek van een razende waterweg. Wat ook de situatie of vorm, die brug 

kan je slaan. 

 

Ik weet niet wat deze blog teweeg brengt. Ik weet niet wie dit leest en of je geeuwend de computer zal sluiten, of door zult lezen. Wat jij ook doet, ik sla mijn stukje van de brug.

 

Ik wens je een heel fijne dag. Eén met mooie contacten, een stevige handdruk, een brede zwaai, een volle kus, een klap op de schouder, een warme omhelzing, een glimmende knipoog.

En een hartelijke woord. loesje_connect.jpg
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …