voorpret versus mindfulness Lisdonk Coaching & Training

Voorpret versus in het moment zijn

Verheugen versus mindful leven narcissen_in_pot_rechtop.jpg

 

Laatst lag ik in mijn bed en voelde me een klein beetje verdrietig. Echt maar een heel klein beetje maar het viel me wel op want ik had niets om verdrietig over te zijn. Sterker nog ik had net een heel mooi gesprek gevoerd, een cadeautje gekregen: mijn dochter had haar schooladvies gekregen. Het was een mooi advies en de leerkrachten waren vol lof. Niet alleen over haar cognitieve talent maar ook over haar persoonlijkheid. Ze is een leuke lieve vrolijke meid. En daar ben ik heel trots op. Waarom dan toch dat gevoel alsof er iets weg was?

Nou om eerlijk te zijn: het was geen verrassing. Ik wist wel dat de leerkrachten heel positief zouden zijn. Ik wist eigenlijk het schooladvies ook al. En dan is zo’n gesprek als een warm bad waar je je heerlijk in kunt rondwentelen en iets om je op te verheugen. En nu dat het voorbij was, kon ik me ook niet meer verheugen.

 

Mmmm… het zette me aan het denken, en ik nam me voor: ik ga me gauw op iets anders verheugen! En ik dacht aan de volgende dag, weer een mooie dag met leuke nieuwe dingen te doen, mensen te spreken, te lachen met mijn kinderen en mijn lief te omhelzen. Ja ik had er alweer zin in!

 

De dagen die volgden viel het me op: iemand met voorpret voor zijn vakantie, de eerste groene sprietjes van de bollen in de grond, een afspraak in mijn agenda met een vriendin, mensen in de rij voor een voorstelling. Allemaal dingen waar het verheugen omheen danste, goede zin verspreidend met iedere sprong.

 

Hoe heerlijk om je te verheugen. Het hoeft niet eens iets groots te zijn, ik kan me al verheugen op heel dagelijkse dingen. Even mijn favoriete serie met mijn dochter bekijken, verder lezen in mijn boek, een goed gesprek met een klant, een mooie training voorbereiden met mijn buurvrouw, een kopje thee met een vriendin, een reactie op een facebook post, ja echt heel veel. Toen kwam het wel even bij me binnen: maar hoe mindful is dit? taart_en_choc_melk_en_thee.jpg

 

Mindfulness is iets wat de laatste jaren door velen wordt gepromoot. Wikipedia definieert het als ‘een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment.’ Het maakt dat je niet alleen maar bezig bent met overleven maar juist dat je je bewust bent van wat je doet, ervaart. Als metafoor: bekijk je je vakantie door je camera heen, zodat je elk moment hebt vastgelegd en het thuis nog eens kunt bekijken, of ga je liggen in het gras, schoenen uit, hoor je de vogels zingen, het gras kriebelen, en de zie je de wolken overtrekken.

Veel mensen zweren erbij dat het mindful zijn je veel kan brengen. Veel genieten, minder druk op wat nog moet.  Mooie gesprekken met een echt ontmoeten versus minder contactmomenten waar het alleen maar gaat om het afspreken wie wat doet. Het verschil kan zijn een glimlach en een groet wanneer je op de fiets iemand passeert versus de longen uit je lijf fietsen waarbij je alleen maar bezig bent met op tijd komen voor je afspraak.

 

Ik zie er wel wat in, in dat mindful zijn. Dus een kleine verwarring maakte zich van mij meester. Dan zou verheugen dus helemaal niet goed voor je zijn! ‘Niet-reactief’ zijn, dat is verheugen niet, want ik voel mijn hart een sprongetje maken iedere keer als ik me verheug. En mijn mondhoeken gaan omhoog, mijn ogen worden groter, ja allerlei ‘reacties’! Oh jee, wat nu te doen. Ik was me net zo aan het verheugen op een leven gevuld met dit fijne gevoel.

 

Maar toen realiseerde ik me: Als ik me verheug ben ik me juist heel erg bewust van de leuke dingen in mijn leven. En van dat gevoel kan ik genieten. Ha! Ik mag me lekker blijven verheugen!

Ik kan me nu alweer verheugen op het volgende voorpret momentje. Mijn mondhoeken gaan omhoog, mijn ogen dwalen naar het raam, ik neem een diepe teug adem, en een kriebel zit ergens in mijn buik. Ooeeeeh…. Wat zal het zijn?

 20150122_093811.jpg

 
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …