voldoen aan verwachtingen Lisdonk Coaching & Training

Voldoen aan verwachtingen

Voldoen aan verwachtingen: Als je denkt is goed, ik_alleen_ok_teken.jpgis goed

 

Ik weet niet precies hoe het zo gekomen is maar ik kan van mezelf wel zeggen dat ik blij word van blije mensen. Het is daarom dus ook in mijn belang om mensen in mijn omgeving blij te maken/houden. Wellicht is dat ooit mijn onbewuste motivatie gewest om naar de Hoge Hotelschool te gaan, want daar staat dienstverlening en service in hoofdletters geschreven. Mijn docent hield me voor: ‘voldoen aan verwachtingen is het minimum wat je moet doen. Het overtreffen van verwachtingen is waar je voor moet gaan, want daar overtref je je concurrenten en werk je aan je relatie met de klant. Verwachtingen overtreffen is pas kwaliteit leveren. ’

 

Het overtreffen van verwachtingen is niet zo lastig voor mij. Ik heb namelijk zelf ook altijd al een extra wens. Een schone fijne hotelkamer is heel prettig, maar een lieve glimlach en echte interesse bij het inchecken maakt voor mij het verschil. En bij een restaurant heb ik altijd een vraagje over het menu. ‘Kan ik die risotto ook bij vis krijgen in plaat van frites?’. (ik hoor mijn vrienden joelen van herkenning J)

Ik ga er dus ook vanuit dat anderen ook een extra vraag hebben. Een verlangen naar nèt een iets betere afstemming op hun wensen. Het is één van de redenen  dat ik altijd aarzel om een harde datum af te spreken voor  een training . Want als mensen liever een andere dag willen dan is met ‘Datumprikken.nl’ dat zo afgestemd en voor elkaar. Happy to be of service! Ook in mijn verkooptraining ‘Van contact naar relatie’ wil ik graag wat extra’s doen met een combinatie van communicatie advies op correspondentie, training op gespreksvaardigheden en opruimen van belemmerende overtuigingen die zelfvertrouwen hinderen. Mensen blij, ik blij!

 

20150413_140916.jpgHoe lastig is het voor mij dan wanneer er geen verwachtingen zijn. Zo gaf ik laatst een workshop aan vrijwilligers in een zorginstelling. Het was een pro bono aanbieding van mij aan mensen die zich inzetten voor het welzijn van mensen die afhankelijk zijn van de goodwill van anderen. Deze vrijwilligers wilde ik graag wat extra’s geven voor alle extra’s die zij bieden aan de cliënten in het verzorgingshuis. Om te weten wat ze wilden sprak ik met de vrijwilligerscoördinator en een stel vrijwilligers. Toen deze twee bronnen verschilden in hun wensen stuurde ik nog een vragenlijst aan de deelnemers. Hierop kwam weinig terug. Ik moest het dus zelf maar zeggen wat ik ging doen.


Toen moest ik denken aan mijn lieve schoonzus die met Oosterse wijsheid ooit tegen mij zei: ‘Als je denkt is goed, is goed’!

budha.jpg

Dat heb ik me maar voorgehouden tijdens de voorbereiding en op de dag zelf liep het als een trein. De evaluaties waren zeer positief, mensen hadden bij het begin echt geen verwachtingen gehad, wilden het meemaken en kwamen ook voor de gezelligheid. Naast de gezelligheid hebben ze ook nog wat geleerd, en zijn er inzichten als pareltjes gevonden.

Het was hard werken, dat kan ik wel zeggen, maar ja, als ìk het moet zeggen wanneer het goed is dan wil ik net een beetje extra. Deze keer was het dus: ik blij, zij blij!

 

Hoe is het voor jou? Durf jij altijd te vertrouwen op je eigen norm en mening?

 
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …