Lisdonk coaching :: Netwerken: een feest van herkenning? Lisdonk Coaching & Training

Netwerken: een feest van herkenning?

borrel_met_hapje.jpgEen tijdje terug had ik een  ondernemersborrel in mijn dorp. Een gezellig gebeuren op een stijlvolle locatie met heerlijke hapjes en drankjes. En dat allemaal gratis en voor niets. Dat wil je wel elke week zou je denken! 

Maar nee toch niet. Ik merkte de hele dag dat ik een beetje onrustig was, want ik twijfelde over wat ik aan zou trekken, rok of broek, shirt of blouse. wanneer ik me daarover druk loop te maken weet ik: ik voel me niet zeker!! 

Beetje te formeel? : 

galajurk.jpgBeetje te casual?: 

tuinbroek.jpgEn toen ik me klaarmaakte had ik niet zo’n zin. En ik vond dit net zo vreemd als het nu klinkt, want ik ben niet verlegen, en ik vind mensen ontmoeten het leukste wat er is. Echt, ik houd van mensen, dik, dun, groot, klein, man, vrouw, verlegen of opdringerig; ik vind het allemaal leuk. Ik leer van mensen, ik lach met mensen. We zijn anders en toch hetzelfde. Ik ben mezelf en zij ook.

Ah en daar zit ‘m de kneep!  Want hoeveel mensen zijn helemaal zichzelf als ze naar een netwerk gelegenheid gaan? Veel mensen hebben een doel, zien of gezien te worden, iets uitstralen, een indruk achterlaten, mensen te spreken krijgen die iets kunnen betekenen voor je, Als ondernemer ga je naar een netwerkborrel met het doel te netwerken. Netwerken = ‘contact leggen met mensen die je doel kunnen helpen te verwezenlijken’.  Je gaat dus op zoek naar mensen die je kunnen helpen.

Maar hoe vind je deze mensen? En hoe zorg je ervoor dat deze mensen, die je nog niet kent of nog niet heel goed kent, jou willen helpen. Van jou willen kopen, of jou informatie willen geven waar je iets aan hebt?

Dat alles maakte me onrustig. Toen bedacht ik me dat, als ik me gespannen voel voor zo’n netwerkborrel, anderen dit misschien ook wel hebben. Het is me al vaak opgevallen dat mensen veel op elkaar lijken in dit soort situaties. En ik word ook vaak gevraagd: ‘Ga jij vaak naar zo’n netwerk borrel? Vind je dat niet moeilijk of eng?’ Er zijn blijkbaar wel meer mensen die op deze manier spanning voelen voor zo’n netwerkmoment.

onzeker_vrije_val.jpg

Ik voelde even bij mezelf: waar heb ik behoefte aan: mezelf kunnen zijn. Wie kon me hiervoor toestemming geven?  Ik!  Dus wat stond mij te doen? Ik zou gewoon als mezelf naar de netwerkborrel gaan. Niet beter of leuker dan anders, hooguit met een feestelijk tintje. En wat zou ik daar gaan doen? Gewoon mensen begroeten en een praatje maken, kijken of er nog meer mensen zouden zijn die ‘zichzelf stonden te zijn’. 

Ik trok een broek aan, met een jasje. Lekker makkelijk, want ik, ik ga als het even kan op de fiets.

fietser.gif
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voornemen gemaakt in de vakantie? Wil jij je ook niet meer gek laten maken door je werkdruk? Maak ruimt…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om op te komen voor zichzelf. uit angst voor ruzie, vanwege de norm aardig en bescheiden te m…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn' werd vroeger gezegd.Pesten is van alle leeftijden, zelfs in verzorgingshuizen worden mensen buiteng…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen proberen te overtuigen trekken ze soms echt alles uit de kast. Gespeelde emotie, beschuldigingen van t…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen op mijn pad die een groot verlies hebben geleden. Een persoonlijk verlies, door het overlijden van e…