Lisdonk coaching :: Loslaten betekent vertrouwen hebben Lisdonk Coaching & Training

Loslaten betekent vertrouwen hebben

Om naar iets nieuws te kunnen gaan moet je het oude loslaten zegt men. Loslaten is niet een talent van mij, en ik moet er af en toe in oefenen door bijvoorbeeld oude spullen weg te gooien of angsten die me belemmeren in te ruilen voor helpende gedachten.

Loslaten kreeg voor mij een nieuwe dimensie toen ik met mijn gezin ging klimmen in de bomen. Vier jaar geleden zijn we dit voor het eerst gaan doen op vakantie. Ik weet nog heel goed hoe dit was.

We kregen allemaal een soort riem om die om je middel en om je benen werd vast gemaakt. Daaraan zaten twee karabijn haken. Dit zijn haken met een opening die vanzelf weer dicht klikt. En een soort katrol, die ook met een karabijn vastgeklikt werd. Daarbij kreeg je een helm. Altijd fijn wanneer je bedenkt dat je van 5 meter hoogte kunt vallen.


Al deze haken moest je bevestigen aan de kabels die tussen bomen in waren gespannen. Op verschillende manieren moesten we eerst een boom in klimmen en vervolgens van boom naar boom ‘lopen’. Dit ging over balken, draden, schommels, netten, waarbij je de hele tijd met minimaal één van de haken vastzat aan een kabel die aan een boom vastzat. Je moest eerst één vastzetten, waarna je de andere haak aan de volgende lus vastzette Zolang je daar maar voor zorgde, kon er niets gebeuren….

De kinderen vonden het fantastisch. Het was Tarzan en Jane spelen met luide kreten en veel lol. Aangezien mijn man en ik complementair zijn aan elkaar, en mijn man niets te dol is, laat het zich raden hoe ik daar in die boom hing. Tegelijkertijd was ik me bewust dat ik mijn angst niet over wilde brengen op mijn kinderen.

Het is goed om bewust te zijn van risico’s voordat je kiest. Wanneer je al gekozen hebt, heeft het geen zin meer om daar naar terug te kijken. Op dat moment heb je meer aan vertrouwen dat je weet wat je doet. Zeg maar, op het moment dat je in die boom hangt. Dus….

Goed, ik hang in die boom en op het platform van de volgende boom staat mijn dochter op 5 meter hoogte. De enige manier om daar weer vanaf te komen is door het pad af te leggen naar de volgende boom en die daarna, totdat je bij een boom komt met een verbinding naar de grond.

Onze eerstvolgende stap in dit pad was een soort vrije val aan een kabel naar een stootkussen aan de volgende boom. Daar moet je je dan vastgrijpen aan een touw om daarna aan die boom vast te klikken en je pad weer te vervolgen. Dat touw is belangrijk want het voorkomt dat je weer terugschiet en ergens in het midden stil komt te hangen tussen twee bomen in. Dan zijn de rapen gaar want dan moet er iemand met een ladder komen om je eruit te halen.

Mijn dochter heeft er helemaal zin in en terwijl ze neuriet ‘in the jungle, the quiet jungle, the lion sleeps tonight..’, klikt ze zich los om haar katrolletje te pakken voor de kabel...

Ik zie het gebeuren en terwijl ik me bewust ben van wat er allemaal op dat moment kan gebeuren stop ik even. Met mijn nekharen overeind slik ik mijn roep in en kijk ik alleen maar naar haar terwijl ik in mijn hoofd haar dwing het katrolletje vast te klikken. Ik zie haar even verbaasd kijken naar haar handen met in iedere hand een haak en dan kijkt ze naar de kabel waar die haken aan vast moeten zitten. Het neuriën stopt even, ze kijkt naar de haken, en rustig klikt ze de katrol van haar riem aan de kabel. En daarna een haak nog even aan de lus aan de boom. Ze blikt om naar mij en ziet mij kijken. ‘Oeps’ lacht ze.


33_geit_in_boom.jpg


Een minuut later sta ik naast haar en controleer ik nog even alle haken. Ik wijs haar op het touw dat ze moet grijpen en ze ‘ja jaat’ me tot stilte. Ik neem een diepe teug adem en geef haar een duw het platform af. Want zo licht als ze is, moet ze vaart hebben om bij die boom te kunnen komen. Joelend schiet ze weg, genietend terwijl ik mijn trillende knietjes tot rust maan.

Als we die middag genieten van een picknick vertelt ze aan haar vader wat er bijna mis was gegaan. Die reageert laconiek. Ja ‘tuurlijk, had fout kunnen gaan, maar hoe vaak val je wanneer je gewoon op je benen staat?

Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voornemen gemaakt in de vakantie? Wil jij je ook niet meer gek laten maken door je werkdruk? Maak ruimt…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om op te komen voor zichzelf. uit angst voor ruzie, vanwege de norm aardig en bescheiden te m…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn' werd vroeger gezegd.Pesten is van alle leeftijden, zelfs in verzorgingshuizen worden mensen buiteng…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen proberen te overtuigen trekken ze soms echt alles uit de kast. Gespeelde emotie, beschuldigingen van t…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen op mijn pad die een groot verlies hebben geleden. Een persoonlijk verlies, door het overlijden van e…