Lisdonk coaching :: Lief zijn voor jezelf… Lisdonk Coaching & Training

Lief zijn voor jezelf…

Vandaag mocht ik een training geven aan een leuke groep vrijwilligers van een maatschappelijke organisatie in Tilburg. De training ging over Stevig in Gesprek. Dit is een stokpaardje voor mij want het is heerlijk om stevig en rustig te staan in elke situatie die zich voor doet.

Ik had net uitgelegd hoe een bepaald gevoel dat je krijgt in een situatie leidt tot een behoefte. De vraag was welke behoeftes  iemand kan hebben wanneer die verdrietig is. De antwoorden liepen uiteen van een arm om je heen, een lief woord tot chocola. Ook ‘eten’ en ‘kopen’ kwamen voorbij. De groep was lekker op gang en de reacties bleven stromen over wat je tot troost kan zijn.

Opvallend was dat wat voor de één troost gaf, voor de ander helemaal niet opging. Zo kan ik niets kopen als ik niet gelukkig ben. En zijn er mensen die juist niet kunnen eten wanneer ze niet goed in hun vel zitten.

Op weg terug naar huis moest ik denken aan mijn laatste shop-uitje met mijn moeder. Sinds ik een kleur en stijl advies heb gehad bij www.yebba.nl  durf ik makkelijker kleding te kopen in de uitverkoop. Dat betekent meteen dat ik met hetzelfde budget meer kan kopen. Dat lijkt misschien heerlijk voor een vrouw, maar bij mij bracht het nog wel iets anders ook teweeg: schuldgevoel en heftige twijfel.

UITVERKOOP - SALE - SOLDES- 50 % 

Na een enthousiaste passessie met verschillende broeken, tops en een rokje belande ik bij de kassa met wel 7 items. En ook al was het allemaal voor de helft, dit kwam toch wel neer op een aardig bedrag.  Daar stond ik dan bij de kassa, op het ene moment blij met het vooruitzicht dat ik een leuke kast vulling voor een heel schappelijk bedrag bij elkaar had. En tegelijkertijd heftig in twijfel of ik dit wel mocht. Mocht ik wel zoveel kopen? Had ik het nodig? Was het niet overdreven en kon ik het verantwoorden naar alle zielige mensen in de wereld die zoveel minder hebben dan ik?

Ik hing even in dubio. En eerlijk gezegd ben ik er nog steeds niet helemaal uit. Want eerlijk is eerlijk, ik leef in luxe. Ik heb echt meer kleren en schoenen dan ik nodig heb. En al let ik op aanbiedingen, als ik mijn best zou doen zou ik heus ook met minder geld mijn boodschappen kunnen doen.  En wel beschouwd zou ons huis ruimte kunnen bieden aan nog meer mensen dan alleen ons gezin.

Maar als ik ga vergelijken, zijn er natuurlijk ook nog mensen die nog meer hebben dan wij, die niet alleen kleding kopen, maar bijvoorbeeld ook auto’s hebben die ze niet echt nodig hebben. Maar met hen wil ik me niet vergelijken. Het gaat mij er om dat ik tevreden ben met mijn keuzes. Uiteindelijk gaat het er om dat ik tevreden ben met mezelf. Ik wil me niet vergelijken met anderen, dat levert me alleen maar onzekerheid op, want ik zit zo in elkaar dat ik me altijd vergelijk mensen die beter zijn dan ik. Daar word ik niet gelukkig van, en word ik geen beter mens van.

Misschien raadt je het al, ik heb het allemaal betaald. En ik ben er nog steeds heel blij mee. Ik realiseer me dat wat ik financieel kan bijdragen aan de bestrijding van ongeluk en armoede een druppel op de gloeiende plaat is. Natuurlijk steun ik een aantal goede doelen, in het kader van ‘alle beetjes helpen’. Ik kies voor een substantiëlere bijdrage aan het oplossen van de wereldproblemen.


KLEREN_BLOG.jpg

Ik geef (soms gratis) communicatietrainingen. Goed contact tussen mensen voorkomt conflict, wat uiteindelijk oorlog en geldverspilling zal voorkomen. En ik ben lief voor anderen en voor mezelf, want zoals een goeroe zei: each moment that  you are happy is a gift to the rest of the world.

man_vrouw_geven_hand_kennismaking.png
                                                      
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voornemen gemaakt in de vakantie? Wil jij je ook niet meer gek laten maken door je werkdruk? Maak ruimt…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om op te komen voor zichzelf. uit angst voor ruzie, vanwege de norm aardig en bescheiden te m…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn' werd vroeger gezegd.Pesten is van alle leeftijden, zelfs in verzorgingshuizen worden mensen buiteng…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen proberen te overtuigen trekken ze soms echt alles uit de kast. Gespeelde emotie, beschuldigingen van t…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen op mijn pad die een groot verlies hebben geleden. Een persoonlijk verlies, door het overlijden van e…