Lisdonk coaching :: Kiezen voor jezelf? Lisdonk Coaching & Training

Kiezen voor jezelf?

Normaal gesproken ga ik op maandag avond sporten. Het is maar eens per week, maar dan trap ik me ook helemaal leeg op de fiets, aan het spinnen bij http://www.janderooy.nl/ . Nu dat het vroeg donker is lonkt de bank wel in de avond en nodigt het niet meer zo uit om na het eten nog de deur uit te gaan. Ik moet me dus echt ferm toespreken om te gaan sporten, zeker als ik ‘moet’ inhalen.  ‘Helaas’ is hier gelegenheid genoeg voor, elke avond is er wel een les.
 hometrainer.png                                                                                                                                           
Afgelopen maandag had ik een andere afspraak en ‘moest’ ik op zoek naar een inhaalavond.  Deze week waren natuurlijk ook nog pakjesavond gepland met  de voorbereidingen hiervoor en een koorrepetitie voor het optreden volgende week. Drukke bedoening.  Ach, zou je zeggen, dan sla je toch een keer over? Ik bedoel, het moet wel leuk blijven! En je doet het toch voor jezelf!?

Daar zit precies de kneep. Want inderdaad, niemand die me de deur uit jaagt of die op me moppert wanneer ik niet ga sporten. Sterker, ik krijg klachten van mijn kinderen wanneer ik weer een avond weg ben (ook al liggen zij in bed, ze missen me toch, zeggen ze!). En op de bank kan ik ook heerlijk ontspannen.  Zo vaak zit ik daar niet.  Toch?

Maar ik ben gegaan. En ik ben blij toe. Want het is gewoon heerlijk om je hoofd leeg te maken met fysieke inspanning. Echt, terwijl ik hijgend en puffend de volgende berg op fiets (volgens de instructrice), lopen stress en spanning uit mijn lijf, en die avond slaap ik als een roos. Gewoon goed voor mijn lijf (lees ook mijn eerdere blog ), en goed voor mijn hoofd. Bovendien heb ik geregeld inspiratie voor mijn blog tijdens het sporten, ook nu weer.  

Want terwijl ik me afbeulde, kwam de vraag bij me op waarom ik het toch telkens zo moeilijk vind om toch te gaan sporten. Ik hoor het van zoveel mensen: het is makkelijker om met meer te gaan sporten, dan heb je iemand die je mee trekt als je geen zin hebt; in de kleedkamer wordt altijd opgelucht gezucht na de les, hebben we het weer achter de rug. Terwijl ik me toch niet kan voorstellen dat zij wel de deur uit zijn gejaagd met gemene dreigementen? Ook bij televisie series kom je het tegen, sporten is gezond, maar ja zo moeilijk om het vol te houden wanneer de camera weer weg is…


smiley_hangende_mond.png

 

En de volgende vraag kwam ook naar boven: zijn er meer situaties waarin je met moeite kiest voor iets wat goed voor je is? En dan heb ik het niet over de keuze tussen een appel of een stukje taart, dan zal voor de meeste mensen de suiker lonken.  Maar bijvoorbeeld wel over op tijd naar bed in plaats van te laat gaan slapen omdat er een b-film op was die ja al eerder hebt gezien.  Of stoppen met roken!


Voor mij denk ik dat het vooral ligt aan het ontbreken van een duidelijk negatief gevolg van de ‘verkeerde ’keuze.  Er is geen onmiddellijke straf of sanctie op het niet gaan sporten, het eten van gebak, het niet eten van fruit en te weinig slapen.  Maar als je telkens kiest voor het minder goede, en niet goed voor je lijf en geest zorgt, is inmiddels wel duidelijk dat het de gezondheid niet ten goede komt. Terwijl dat iedereen die ik ken die ouder dan 25 is altijd roept dat gezondheid het belangrijkste is wat je kunt hebben!

Dus ik ben in verwarring. En ongetwijfeld zijn er knappe koppen die het kunnen uitleggen, maar ik wil dat niet. Ik wil gewoon kiezen wat goed voor mij is. Ik wil nog lang genieten van dit mooie leven! En dat doe ik wanneer ik fit ben. Hoe moeilijk is dat?

Nou maar hopen dat ik het morgen ook nog weet wanneer ik me van de bank af hijs, op weg naar de sportschool, zucht!

smiley_met_biceps.png

Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voornemen gemaakt in de vakantie? Wil jij je ook niet meer gek laten maken door je werkdruk? Maak ruimt…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om op te komen voor zichzelf. uit angst voor ruzie, vanwege de norm aardig en bescheiden te m…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn' werd vroeger gezegd.Pesten is van alle leeftijden, zelfs in verzorgingshuizen worden mensen buiteng…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen proberen te overtuigen trekken ze soms echt alles uit de kast. Gespeelde emotie, beschuldigingen van t…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen op mijn pad die een groot verlies hebben geleden. Een persoonlijk verlies, door het overlijden van e…