positieve kijk Lisdonk Coaching & Training

Kiezen voor de zon

Kiezen voor de zon

 

Terwijl ik dit schrijf wordt er op de bank naar een voetbalwedstrijd voetbal-oranje.jpggekeken. Afwisselend wordt er commentaar geleverd op de spelers op het veld. Je zou verwachten dat ‘onze jongens’ aangemoedigd zouden worden, maar niets van dat al. Juist hen die onze eer verdedigen liggen onder vuur van de kritische blik. Ik vraag me af of dat vanavond nog verandert. Er is namelijk zo’n curieus principe: Wij winnen altijd! En zij verliezen!

Afhankelijk van het succes van een nationaal elftal nemen we positie in. We zijn er als de kippen bij om onze betrokkenheid en band met winnaars te tonen. Bij winst hebben we het over ons en wij. Hoor je na een wedstrijd over  ‘zij’, dan hebben ze schromelijk verloren.


Het is geen heldengedrag maar hoe menselijk. En waarom zou je ook niet, wie doe je er kwaad mee om te kiezen voor dat wat je een goed gevoel geeft? Andersom geredeneerd, wat levert het op wanneer je naar het positieve kijkt?


Ik kom net terug van een mis. De kerk is niet een plek waar je me vaak vindt. Ik heb moeite met hoe de kerk als instituut voorbij lijkt te gaan aan dat wat volgens mij bedoeld wordt met de verhalen in de bijbel. Maar nu mocht ik bij het vormsel zijn van een jong meisje dat na aan mijn hart ligt. In de mis werden de vormelingen uitgenodigd om zich toch vooral met woord en daad in te zetten voor het goede. Daar kan ik me van harte bij aansluiten. Zo zie je, ik kies ervoor te kijken naar de toewijding van de priesters, de oprechte vreugde van de gelovigen en hoe mensen elkaar erkennen in de gezamenlijkheid van een gedeeld geloof.


Is dat nu hypocriet van mij, of principeloos? Of mag ik mijn versie van een halfvol glas koesteren?


Wat denk jij: is het verloop van het leven al bepaald, of pad_goirle_lisdonk_Coaching__training_selectie.jpgheb jij het in de hand? Wie zal het zeggen? Maar als ik mag kiezen waar ik me het beste bij voel, dan zeg ik: ik kan mijn geluk vorm geven, mijn pad kiezen. Ik wil niet afhankelijk zijn van het lot. En waarom zou ik niet mogen kiezen? Omdat het niet de Waarheid is? Weet jij dan zeker wat de waarheid is?

 

Ik kies ervoor om te kijken naar de zon die in mijn leven schijnt. Ik kies ervoor om te geloven in het goede van de mens. Zijn er dan geen regenbuien of slechte mensen?


boomkruin_4.jpgNee. Want de regen brengt het water voor groene bomen, en daar houd ik van. En zelfs een mens die anderen pijn doet kan momenten hebben waarop hij kiest voor het goede. Ik kan daarin geloven. Ik wil daarin geloven. Zo loop ik in de zon, en geniet ik van de mooie dingen in mijn leven. En natuurlijk heb ik makkelijk praten. Groot leed is tot nu toe aan mij voorbij gegaan. Maar ik hoop dat ik in mijn moeilijke tijden ik iemand naast me vind die me zegt te kijken naar de goede dingen in het leven.

 

Ondertussen hebben ‘we‘ gescoord. De supporters op de bank vertellen elkaar dat ze het wel wisten en dat er over rechts moest worden gespeeld. Als zij in het veld zouden hebben gestaan dan zouden er al veel meer doelpunten voor ‘ons’ gevallen zijn. Er moeten nog 30 minuten gespeeld worden. 30 minuten waarin de tegenpartij kan scoren. Maar dat gaat niet gebeuren. ‘We’ genieten van onze overmacht op het veld. Ook op de bank wordt gekozen om te geloven in dat wat je een goed gevoel geeft. En zo kunnen we genieten van een gezellig avondje sport kijken.


 

We? Ze! Al moet ik zeggen, die lol om de bal, het klinkt erg gezellig. dus al heb ik niet zoveel met het circus dat worldcup heet, die gezelligheid, daar wil ik bij zijn! 
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …