authentiek zijn Lisdonk Coaching & Training

Jezelf zijn tegen de stroom in

 

Op mijn elfde jaar ben ik geopereerd aan mijn oren. olifantje_met_oren.jpgIk had flaporen en die zijn toen strakker tegen mijn hoofd aan gezet. Daarvoor stonden mijn oren zo wijd uit dat mijn broer en zus wel eens grapten dat ik er op kon blijven drijven. Er zijn ook schattige oude filmpjes waarop ik mijn zwemkunsten vertoon en waarbij ik op mijn rug zwem en mijn oren inderdaad een mooi herhalend patroon vertonen van mijn armen, met de handen in de zij en van mijn benen in de schoolslag.


Mijn ouders vonden het destijds een goed idee om deze ingreep, toen nog 6 dagen ziekenhuisopname, te laten doen omdat ik er wel last van had. Niet lichamelijk, al was het wel eens koud op de fiets als de randjes van mijn oren net buiten mijn toch wel forse haarbos uitstaken. Nee, vanwege het pesten. Ik werd op weg naar school wel eens uitgescholden vanwege mijn flaporen. Dat was niet leuk. Gelukkig had ik Dombo die zich er ook niet door liet kisten!


Ik moest hieraan denken toen ik in de krant las over de demonstraties van mensen die stelling nemen tegen geweld tegen LHBT-ers ( Lesbiennes, Homoseksuelen, Bi-seksuelen en Transseksuelen). Sommigen in een groep, anderen solo, protesteren tegen het geweld tegen mensen met een andere geaardheid dan hetero.

krantekop_homogeweld.jpg
Het schijnt een veel gebruikt scheldwoord te zijn, homo. Ik zeg ‘schijnt’ omdat ik het niet vaak hoor, niet omdat ik niet zou geloven dat het zo is. Ik word gelukkig niet meer zo vaak uitgescholden en als het gebeurt dan is homo niet het eerste dat naar boven komt, blijkbaar. Schelden is iets dat veelal door kinderen wordt gedaan of door mensen die heel boos zijn. Boze mensen ga ik graag uit de weg en gelukkig zijn mijn kinderen wel wijzer. Een aantal heel dierbare vrienden van mij zijn niet hetero en ook heel lief en leuk.


Wanneer ik het goed lees zijn er mensen die heel vaak worden uitgescholden. Daarbij komen de echte aanvallen met fysiek geweld. Ik vind het allemaal even verschrikkelijk. Ja echt. Natuurlijk is het verschrikkelijk wanneer je je tanden verliest door een klap in je gezicht, onbeschrijfelijk erg wanneer je om niets, om de liefde eigenlijk, je pijn wordt gedaan, met zulke enorme consequenties. Soms vallen er zelfs doden.


Ik wil dit geweld dus niet kleiner maken, ik wil juist dat we het schelden op waarde schatten. Want het geeft een kras op je ziel wanneer je wordt buitengesloten, wordt bang gemaakt alleen maar om wie je bent. Je gaat je gedrag aanpassen, je wordt een ander mens, kleiner vaak dan wie je eigenlijk bent, om maar niet op te vallen. Je wordt minder jezelf.


Niet jezelf kunnen zijn, dat is een echte handicap. Een van de hardnekkigste en lastigste overtuigingen, die je enorm kunnen belemmeren in je leven, is die waarbij iemand denkt dat hij niet goed is. Niet goed genoeg. Niet mooi genoeg. Niet slim genoeg. Altijd vergelijken met de ander. Altijd jezelf aanpassen.


Vroeger probeerde men op school declose_up_bloesem.jpg pesters te ontmoedigen door te zeggen dat schelden geen pijn doet. Nu zou ik de mensen die anderen niet accepteren zoals ze zijn willen zeggen: je weet niet waar je aan begint. Doe het niet. Kijk naar de wereld als jouw wereld. Hoe wil je dat jouw wereld eruit ziet? Zwart en donker, met de geur van angst in de lucht? Of licht en kleurrijk, met de zoete lucht van bloeiende bloesems.

 

Heb je er wel eens last van dat je jezelf laat belemmeren door wat anderen zeggen en vinden?

Wil jij ook helemaal jezelf kunnen zijn? Klik dan hier voor de aanvraag van een tool voor persoonlijke groei, hier voor een instructie filmpje of bel of mail me voor een gratis intake gesprek.
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …