Maak van nee Ja! Lisdonk Coaching & Training

Ja of nee?

Ja of nee?

Gisteren was het Referendum over het

Associatieverdrag met Oekraïne. krant_nee_referendum.jpgVandaag staat de krant vol met de uitslag. Nee overheerst. Ik baal. Niet omdat ik Ja heb gestemd, maar omdat het weer een krant gevuld is met negativiteit. Nee doet deuren dicht, nee is niet meer weten waarheen je nu moet gaan. Nee is tegenstemmen, de witte haan kraait victorie, en al neeg mijn verstand naar een ‘nog niet doen, dat verdrag’ ik gun mensen zo graag een positief bericht.


Ik ben geneigd om ja te zeggen. het klinkt zo lekker krachtig en positief dat daarmee voor mij al de helft gewonnen is. ‘Ja graag’, klinkt helemaal leuk, een assonantie maakt het bijna een stukje van een vrolijk liedje. Echt, zeg het maar eens hardop en voel hoe het klinkt: ‘Ja graag’, tegenover ‘Nee bedankt’.…


‘Nee’ dat klink negatief. Logisch ook, want nee is een ontkenning, een afwijzing van wat er wordt voorgesteld. Maar het gaat ook verder dan alleen de betekenis van het woord, het voelt voor mij ook als iets waar ik een vies gezicht bij trek. Mondhoeken omlaag, blik afgewend. Ik zeg niet graag nee. Soms zeg ik het wel. Nee tegen een kilootje erbij, nee tegen billenknijpers of erger, nee tegen ‘mag ik nog iets lekkers’, nee tegen oorlog, verdriet en pijn.


Liever zeg ik  ja. Ja tegen een stukje taart ( en een lekkere wandeling of extra keer gaan sporten) , ja tegen thee,  ja tegen optimisme, het begin van een nieuwe dag en ja tegen vreugde, vrede en liefde. Vanuit het idee ‘alles dat aandacht krijgt groeit ‘ geef ik graag aandacht aan het positieve.


krant_nee_referendum_2.jpg

Het schijnt dat je hersenen het woord ‘niet’ niet registreert als het in een zin wordt gebruikt.  Dat maakt het extra interessant om een positieve formulering te kiezen van wat je wilt zeggen. Dus: ‘ik drink graag thee’, in plaats van ‘koffie drink ik niet’. Of ‘ik wil graag dat je nu naar bed gaat, dan ben je morgen weer lekker uitgerust’, in plaats van ‘Ga nu naar bed, anders ben je morgen niet uitgerust’.  In de eerste zin spreek je het verlangen aan. Lekker uitgerust zijn dat wil iedereen wel. Daarmee verleid je om te doen wat wordt gevraagd. In plaats van dat je het verstand aanspreekt laat je het hart spreken.


Als je googelt op ‘nee zeggen’ dan lijkt het er op dat veel mensen er moeite mee hebben. Allerlei trainingen, coaches die tips en oefeningen aanbieden, zelfs een Universiteit die studenten tips geeft hoe je nee kunt zeggen. Hoe komt dat nu? Ik zie wel een samenhang met mijn nieuwsbrief ‘Kiezen, je volgende stap in groei’( klik hier als je deze wilt ontvangen). Als je moet kiezen, voelt het misschien als iets negatiefs, je moet nee zeggen. Terwijl wat je eigenlijk doet is Ja zeggen, waardoor het andere afvalt. Wanneer je het tè druk hebt kan het zijn dat je moeite hebt met kiezen, met ‘nee’ zeggen.


Wanneer je wat wilt veranderen, van een routine af wilt, is het goed om iets te hebben waar je hart ‘ja’ tegen zegt in plaats van dat je op de automatische piloot staat en niet kiest. Thuis ervaar ik vaak dat het heerlijk is om ’s avonds lekker een goed boek te lezen. Dan moeten we wel de tv uit zetten. Op vakantie is dat makkelijk, dan hebben we alleen een boek bij ons. Maar zodra we thuis zijn is er de verleiding om weer een knop in te drukken en te gaan zitten kijken naar dat wat de fantasie van anderen voor ons heeft gemaakt. De laatste tijd kijken we steeds minder tv omdat we allemaal heerlijk boeken hebben waar we ons in kunnen verliezen.


Zo gaat het ook met werken. Merk je dat je moeite hebt met aan het werk gaan, dan is het goed om eens te voelen wat je tegenhoudt. Is het je te lange to do lijstje waardoor je niet meer weet waar te beginnen? Is het omdat je niet de waardering voelt voor alles wat je doet waardoor je het je baas eigenlijk niet gunt dat je je werk afmaakt? Of is het omdat je meegaat met het gemopper van anderen over ‘te druk, te veel, werken is niet leuk’? Kijk dan waar je Ja tegen zegt. Welke klus vind je wel leuk? Met welke collega is het fijn om samen te werken? Welk werk wil je leren om beter te doen?

 

Laat je hart spreken. Zeg niet nee, maar zeg JA! hartje_rood.jpg

Wil je meer naar je hart gaan luisteren om Ja te zeggen tegen de dingen die goed voor je zijn? Laat het me weten, ik help je graag. Klik hier voor contact.

Merk je dat je het fijn vindt om deze blogs te lezen? Dat het je helpt om met mij de zaken even van een andere kant te bekijken? Vind je het fijn om te lezen hoe ik keuzes door mijn hart in te zetten? Abonneer je dan op deze blogs en schrijf je hier in.

 


 

 
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …