Lisdonk coaching :: In de startblokken! Lisdonk Coaching & Training

In de startblokken!

Vandaag ben ik maar weer eens gaan sporten. In de week van nieuwjaar was het er niet van gekomen en nu, de eerste week van 2014 waarin ik weer voluit aan de slag ging, wilde ik de routine weer oppakken. Zoals ik al eerder schreef moet ik me soms echt naar de sportschool slepen, maar deze keer viel het mee. Ik ben namelijk een erg gedisciplineerd mens (jaha, echt waar!!), en ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid om mijn gezondheid op peil te houden serieus moet nemen. (en hierbij knik ik wijs met mijn grijzend hoofd, jaha, heel belangrijk hoor! )

En aangezien ik me een beetje gestrest voelde de afgelopen dagen achtte ik het wijs om de spanning uit de benen te fietsen. En zoals zo vaak kwam ik weer tot een mooi inzicht terwijl ik me afbeulde op de fiets.       
                                                                                                                    berg_op_fietsen.jpg
Ik baalde namelijk van die spanning die ik de afgelopen dagen had gevoeld. Ik wil dat helemaal niet en het is ook helemaal niet nodig. 2013 is een goed jaar geweest, zowel persoonlijk als voor mijn bedrijf.  Aan het eind van 2013 heb ik nog een paar mooie opdrachten gekregen die in 2014 van start gaan, dus de agenda is leuk gevuld. Bovendien geloof ik niet dat spanning iets positiefs oplevert. Het hindert mij in het genieten van mijn dag en de dingen die ik doe, dus (en hierbij ga ik steeds harder en sneller praten…) ik VERZET me uit alle macht tegen de sensatie van spanning!!!
No_Stress.jpg

En zoals dat wel vaker gaat: hoe meer ik me bewust werd van de spanning, hoe vervelender ik het vond en hoe meer spanning ik ervan kreeg. Wat een gedoe! Zoals Van Kooten en De Bie het zeiden, ik zat in een poreuze cirkel… ;-), want alles wat aandacht krijgt groeit, en dat gaat zeker ook op voor negatieve dingen.

Daar begon het dus mee, inzicht 1: het is wat het is, neem het zoals het komt. Acceptatie van de situatie die is, is de eerste stap om tot oplossingen te komen.

Maar voordat ìk het kan accepteren, wil ik het eerst kunnen snappen (dit is een beetje een dingetje van mij, iets wat ik niet begrijp kan ik moeilijk maar laten waaien. Mijn man zou zeggen: ‘jij, complex, hoe kom je daar nou bij!?’ Waarop ik zeg dat cynisme en sarcasme de ziel zwart maken, puh!)   :p

Maar door naar ‘het snappen’, want ook dat kwam vanzelf naar me toe terwijl ik tijdens het eerste nummer me al leeg trapte in de hoogste versnelling de berg op, met nog 30 minuten te gaan: oh ja, ik moet het rustig opbouwen. Ik hoef niet  meteen in de eerste 10 minuten alle energie weg te branden, ik heb er een hele les voor om moe te worden.

En dat was dus het inzicht wat bij mij insloeg: ik herinnerde me ineens dat ik me vorig jaar ook zo had gevoeld. En de oplossing destijds was om een jaarplan te schrijven.  Zo ook deze keer: Per doelstelling voor dit jaar maak ik een lijstje van de dingen die ik wil doen om het doel te bereiken. Als ik die acties in de kalender zet  en spreid over het jaar heb ik overzicht en kan ik ook de agendabelasting in de gaten houden. Geen stress dus! Bovendien wordt ik doeltreffender wanneer ik gericht ben op een doel (klinkt logisch toch?).


En dan nu de laatste weg-gever: als ik me richt op een doel (een voorwaarde om überhaupt een doel te kunnen bereiken), en ik behaal het doel, dan ben ik even heel blij (denk aan het jongetje dat een doelpunt scoort in de pindakaasreclame voor beeld en geluid van mijn vreugde: http://www.youtube.com/watch?v=qUaZVGpVvoA ).

Ik wens je een goed jaar toe, met veel genieten!  Smile
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voornemen gemaakt in de vakantie? Wil jij je ook niet meer gek laten maken door je werkdruk? Maak ruimt…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om op te komen voor zichzelf. uit angst voor ruzie, vanwege de norm aardig en bescheiden te m…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn' werd vroeger gezegd.Pesten is van alle leeftijden, zelfs in verzorgingshuizen worden mensen buiteng…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen proberen te overtuigen trekken ze soms echt alles uit de kast. Gespeelde emotie, beschuldigingen van t…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen op mijn pad die een groot verlies hebben geleden. Een persoonlijk verlies, door het overlijden van e…