Lisdonk coaching :: Het goede voorbeeld Lisdonk Coaching & Training

Het goede voorbeeld

Het goede voorbeeld geven is iets waar ik best goed in ben. Op de fiets steek ik mijn hand uit bij het afslaan. Zie ik plastic of blikje op mijn geliefde Regte Hei, ik neem het mee en gooi het thuis weg.

Ook als trainer en coach gebruik ik het goede voorbeeld veel. Wanneer mensen erg vanuit hun hoofd denken te moeten leven met alle oordelen als gevolg,  ga ik juist vanuit gevoel werken. Dit werkt erg effectief. Als vanzelf gaan mensen het denken en vinden achterwege laten en gaan ze naar hun onderliggende gevoel luisteren. Ik heb ook wel eens gelezen dat we denken dat we onze keuzes rationeel nemen, maar dat we eigenlijk kiezen met het hart en dan achteraf met het hoofd onderbouwen.

En natuurlijk geef ik als moeder graag het goede voorbeeld. Ik probeer mijn dochters te behandelen zoals ik ook graag behandeld wil worden. Met kleine (mag ik de boter alsjeblieft) en grote zaken (ik ben heel trots op je dat je je vriendin hebt geprezen met haar prestatie in plaats van haar te zeggen dat ze niet moet opscheppen).

En zo was het verrassend hoe ik gisteren op de rand van het bed van mijn dochter zat en een huilend meisje vasthield. Ze was heel verdrietig want iemand waarvan ze heel veel houdt, laten we het Moppe noemen, had kritiek op haar gehad. Mijn gezichtspunt dat dit commentaar meer zei over Moppe dan over mijn meisje, hielp niet. ‘Dat weet ik wel mama, en zo heb ik het ook geprobeerd te zien, maar het helpt niet. Ik heb geprobeerd het los te laten, maar het lukt niet. ‘ Reden hiervoor was dat Moppe nu net één van die mensen is waar ze zich altijd goed bij voelde, en ze helemaal haar zelf kon zijn.  

Haar verdriet raakte me, en ik worstelde om het te zien als wat het was, een misverstand. Want als iets mijn kind raakt wil ik het liefst als een leeuw haar verdedigen. Maar ik weet dat dit niet helpt en niet een goed voorbeeld zou zijn.

Ik stelde voor om samen te gaan praten , zodat ze kon vertellen hoe verdrietig ze erom was geworden. Ik wist zeker dat Moppe het heus niet zo had bedoeld, en dat die de kritiek dan meteen zou terugnemen. ‘ja dat weet ik wel mama, maar als ik zeg dat ik verdrietig was erom, dan wordt  Moppe ook verdrietig, en dat wil ik niet, want het is wel Moppe hè!

We zijn eruit gekomen en ze gaat het helemaal zelf op lossen. Dat ze haar hart had gelucht deed al veel goed. Ik ben nog lang stil geweest van haar mooie voorbeeld. Zo verdrietig en toch zo sterk in haar gevoel, dat ze aan niemand anders gunde, zeker niet aan haar geliefde Moppe. Helemaal niets ‘oog om oog, tand om tand’ . Geen neiging om de ander ter verantwoording te roepen.

Nee, ze zou sorry zeggen en  uitleggen dat ze het niet zo had bedoeld.

En misschien, heel misschien, volgt Moppe dan haar goede voorbeeld.
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voornemen gemaakt in de vakantie? Wil jij je ook niet meer gek laten maken door je werkdruk? Maak ruimt…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om op te komen voor zichzelf. uit angst voor ruzie, vanwege de norm aardig en bescheiden te m…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn' werd vroeger gezegd.Pesten is van alle leeftijden, zelfs in verzorgingshuizen worden mensen buiteng…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen proberen te overtuigen trekken ze soms echt alles uit de kast. Gespeelde emotie, beschuldigingen van t…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen op mijn pad die een groot verlies hebben geleden. Een persoonlijk verlies, door het overlijden van e…