kies je doel Lisdonk Coaching & Training

Effectief en efficiënt= één medaille

Twee kanten van de medaille

Als je mij vraagt om mezelf te typeren in mijn werk, dan zou ik zeggen: effectief en efficiënt.


Dat zijn twee woorden die vaak bij mij terugkomen. En ik zeg het niet alleen zelf, ook in allerlei assessments komt het bovendrijven. Ik houd er ook van, lekker doelgericht zijn, en tegelijkertijd de uitdaging om niet met woorden of tijd of geld te smijten.


Voor mij zijn het twee kanten van één medaille. Door doelgericht te zijn, is er niet veel nodig om mijn doel te bereiken. En als ik met weinig te besteden een doel bereik, houd ik weer meer over om het volgende doel te bereiken (wie herkent het spelletje Risk hier?)

Die neiging doelgericht te zijn zit ingebakken. Ik doe maar weinig zonder dat ik van te voren helder heb waarom ik het doe. En natuurlijk maak ik nog steeds een praatje met de buurvrouw of hang een keer voor de tv. Ook die acties hebben namelijk een doel: gezelligheid, goede verhoudingen met de buurt, informatie halen en ontspanning.

Ik hoef er ook niet meer over na te denken, ik weet wel wat ik wil brengen en halen in de wereld.

Al wil ik het nog wel eens uit het oog verliezen wanneer mijn korte termijn doelstellingen in strijd komen met mijn lange termijn doelstellingen. Zoals: ik wil graag een opgeruimd huis: wil je even je tas opruimen?; respectievelijk: ik wil dat mijn dochter gelukkig is, en ze dus niet de hele tijd op de huid zitten over wat ze moet doen en laten.


Ik herken deze worsteling ook vaak bij anderen die aankoersen op een conflict: ze stevenen af op een botsing tussen een korte termijn doelstelling met een lange termijn doelstelling.

Zo heb je situaties waarbij je gelijk hebt, maar het niet krijgt. Haal je dan toch je gelijk, dan levert dat je op korte termijn misschien een lekker gevoel van ‘zie je nou wel, ik zei het toch’ op. Echter, je relatie loopt wel een deuk op. En wat is nou het belangrijkste doel?


Als je je hier nou heel bewust mee bezig houdt dan kan je nog tijdig kiezen: relatie, of streling van je ego. Ondanks dat ik best weet hoe het zit vergt het mij toch nog steeds wel wat oefening. Dan vind ik mezelf pratend door een dichte deur op de overloop, scherven aan het lijmen, in plaats van met een gezellig kopje thee op de bank. Tja, @#$%^&*()_!!  ……………. OOOOOO XXXXXXXX …………!


hockeytas.pngEn dan kan ik wel eens heel kwaad zijn op mezelf, of teleurgesteld, of beide. Want kom op zeg, ik zou toch beter moeten weten. En ik heb zulke lieve mensen om me heen, waarom dan mopperen om dingen die zo ontzettend niet belangrijk zijn!? Dat gevoel van ontevredenheid om mezelf kan oneindig veel langer blijven hangen dan de schrik om een struikelpartij over een hockeytas voor de deur.Gelukkig redt mijn doelgerichtheid me hier ook weer:

Wat is mijn belangrijkste doel in mijn leven?

Mensen helpen naar hun geluk!

Gaan mensen gelukkig worden van mijn gemopper?

NEE!

 

Is de kans op gelukkige mensen om me heen groter wanneer als ik ook gelukkig ben en de lat wat minder hoog leg voor mezelf?

JA!

 

En zo leuk (ja die verklap ik dan toch ook maar even): als ik lief ben voor anderen, worden zij gelukkig, en kunnen ze ook weer lief zijn voor mij Wink  


Medaille twee: Contact met de ander, begint bij jezelf!
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …