Lisdonk coaching :: Eerst voelen dan nadenken! Lisdonk Coaching & Training

Eerst voelen dan nadenken!

de_denker.jpg

Eerst goed voelen en dan pas nadenken!

Ken je dat, dat je iets heel graag doet maar dat je ook allerlei andere dingen moet doen en daardoor komt het er even niet van? Dat had ik in het voorjaar met mijn blog. Ik blog heel graag, erg leuk om een verhaaltje te schrijven waarbij ik inzoom op  alledaagse dingen waardoor, met een beetje humor, je ook nog tot nieuwe inzichten kunt komen.

En al zeg ik het zelf, er zijn er een heel aantal die best heel leuk zijn om te lezen. Ik kreeg ook positieve reacties , zomaar spontaan in het dorp, bij de bieb of langs de lijn van het hockeyveld. Ik was blij met die lieve reacties en, eerlijk is eerlijk, mijn ego werd gestreeld.

Het maakte ook dat ik me er wel erg bewust van werd dat ik gelezen wordt. ( nu ook nog hoop ik). En dat bewustzijn deed wat raars bij mij: ik ging naarstig op zoek naar goede blog onderwerpen. Overal waar ik kwam en in alles wat ik deed zag ik wel een leuk onderwerp.  Maar ik had het druk en kwam er even niet toe om ze daadwerkelijk op papier te zetten. En als ik dan even kon zitten om te schrijven waren alle goede ideeën vervlogen. Als dorre bladeren in een herfststorm weggeblazen. Tja daar zat ik dan, te peinzen, ja goed nadenken moest ik want het moest wel leuk zijn, en goed! En origineel, vooral geen herhaling van het eerdere. En men moest niet het idee krijgen dat ik continu over hetzelfde onderwerp ze wou doorzagen.

En zo gebeurde het dat ik een soort van schrijversblok had. Nou ja dat klinkt nogal hoogdravend, maar de inspiratie legde het af tegen de hoge lat die ik voor mezelf had neergelegd. Ik ging nadenken en dat helpt niet in het schrijven.

Overigens denk ik dat nadenken bij heel veel dingen niet helpt. Nadenken is misschien wel één van de meest overschatte zaken die er zijn. Onderzoek leert ons namelijk dat we pas gaan nadenken nadat we een keuze hebben genomen. We denken dan na over hoe we de keuze kunnen onderbouwen. Maar de keuze maken we veelal op gevoel, met ons hart. De beste kunst, het mooiste boek, de prachtigste muziek, allemaal het resultaat van luisteren naar ons hart. En denk je dat succes in de zakenwereld het gevolg is van goed nadenken? Nee hoor, een groot deel van succes is afhankelijk van het geloof dat iemand heeft in zijn product, en hoe bevlogen hij erover kan vertellen, om het te verkopen. Ook de keuze van zakenpartners is een belangrijk onderdeel van succes, en die keuze is echt niet het resultaat van knopen tellen of andere concrete zaken. Het zit ‘m meer in of je iemand vertrouwt, een goed gevoel erbij hebt. Elkaar iets gunnen.

somerset.jpg Zo ben ik deze zomer ook weer terug naar mijn gevoel gegaan. In Engeland vond ik rust en vriendelijkheid. Gezelligheid met mijn gezin en in de groene heuvels van Somerset. En toen ik terugkwam en nog steeds geen blog had geschreven, heb ik weer een tijdje naar mijn gevoel lopen zoeken. Want de plicht riep, iedereen ging weer aan het werk en dus moest ik ook weer.

Tot ik het mezelf gunde om een ander tempo aan te nemen. Ik ging weer wandelen met een mevrouw uit het verpleeghuis. Een oude dame die vriendelijk glimlacht als ik haar mee naar buiten neem. playmobil_rolstoel.jpg En wanneer ik dan achter haar rolstoel loop, dan moet ik wel rustig aan doen, om haar de tijd te gunnen te ontspannen en rond te kijken. Toen ik daar zo rustig liep, en probeerde te kijken naar wat er om me heen was, toen voelde ik het weer. Mijn gevoel. Moeiteloos. En toen ik mezelf gunde om eerst te gaan schrijven en daarna pas weer de administratie te gaan doen: ja, daar is het weer: mijn blog. En het voelt goed. Goed genoeg. Wink

 
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …