het jaarplan Lisdonk Coaching & Training

Doelgericht zijn:het jaarplan

Doelgericht zijn: het jaarplan

 

1221029-roadrunner.gif

Het nieuw jaar is begonnen! Oh ja, voor ik het vergeet te zeggen: gelukkig nieuwjaar! Goede gezondheid, veel geluk, succes en plezier hè!


En dóór ga ik! Ik ben helemaal opgeladen. Heb wat vakantie gehad en heb zin om het nieuwe jaar te beginnen. Ik heb een hoop leuke plannen en er zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen die op mijn pad zijn gekomen waar ik ongelofelijk veel zin in heb. Dus dóór wil ik, ik weet niet goed hoe ik het op papier kan uitdrukken maar denk aan road runnner… meep meep wrnggh!


Mijn todo-lijst hangt op een opgeruimd magneetbord, mijn bureau heeft nette stapels met zaken die wachten op actie, boy wat heb ik er een zin in! (denk nu aan een geluidje waarbij je hoort dat iets langzaam maar zeker langzamer gaat…… pieuw……)


Want ik heb nog geen jaarplan gemaakt.


En dat MOET wel!


Zo zei mijn business coach al 3 jaar geleden, en lees je in alle boeken die je er op na kijkt. Je moet een duidelijk beeld hebben van je doel. Wat denk ik dat dit jaar nodig is in de wereld om mijn doel, Meer geluk in de wereld door beter contact tussen mensen, te behalen. Waar is op dit vlak winst te behalen? En wat hebben ze nodig om deze winst, deze contactenverbetering, te behalen?

En ook andersom: Wat wil ik dit jaar verdienen, waarmee wil ik dat dit jaar gaan verdienen? Hoeveel keer moet het dan verkocht worden, en aan wie denk ik dat te gaan verkopen? Wat moet ik doen om het te verkopen (contact!!) en met/aan wie? Wanneer moet ik dan wat gedaan hebben om op tijd afspraken gemaakt te hebben? En welke kosten zijn hiermee gemoeid (abonnement, website, verzekering, administratie, kilometers enz.) ?


Door alle vragen die op me af komen raakt mijn snelheid er een beetje uit. En terwijl ik nog op mijn plaats sta na te trappelen weet ik dat ik eerst even moet gaan zitten. Eerst een moment pakken om mijn plannen uit te stippelen. Ik vind plannen maken eigenlijk heel leuk, maar ik wil vooral graag aan de gang met al die leuke dingen, contact maken met al die leuke mensen. Ze verder helpen!


 

focus2.png

Maar het één kan niet zonder het ander. Ik zal als ondernemer een gezond bedrijf moeten runnen om te kunnen blijven aanbieden wat ik wil brengen in de wereld. En dat kan ik niet aan toeval overlaten. Mijn inspanningen moet ik richten, anders wordt het te divers en daarmee te diffuus.

Eerst stel ik dus mijn jaarplan op. Vanuit mijn missie een duidelijk doel voor ogen. En de uitwerking ervan: wat, hoe, wanneer, met wie. Kosten en opbrengsten.


En wanneer ik dan straks over 11 maanden en 22 dagen terugkijk hoop ik te kunnen zeggen dat het plan heeft gewerkt. Waarschijnlijk is het niet precies zo gelopen als ik van te voren had bedacht, maar één ding levert dan zeker op: de mogelijkheid om stil te staan en de balans op te nemen van weer een jaar ondernemen. Ik ga ervoor!

goal.jpg
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …