Doelgericht communiceren Lisdonk Coaching & Training

Doelgericht zijn: het gesprek

Doelgericht in gesprek

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het nut van een jaarplan voor een 

staartbijten.jpg

ondernemer. Als je niet weet wat je wilt gaan doen, maar gewoon aan de slag gaat met het eerste dat je voor de voeten valt, kan dat resulteren in een mooi resultaat. Echter het risico bestaat ook dat er op een gegeven moment niets meer voor de voeten valt en blijkt dat je als een dolle achter je eigen staart aan bent gegaan: geen doel!


Ik ben geen staarten bijter, niet in die van mezelf en ook niet van anderen. Ik zet graag mijn eigen pad uit en kan me echt verheugen op mijn plannetjes. En al heeft het ook wel eens voor teleurstellingen gezorgd, het heeft me vooral heel veel plezier opgeleverd.


Hiervoor heb ik wel het één en ander moeten leren. Naast het realistisch plannen hoeveel tijd kost iets en hoeveel tijd heb ik, is het belangrijkste hier toch wel dat ik alleen voor mezelf kan plannen. Ik kan dus niet voor een ander bepalen wat die gaat doen. Ik kan er op hopen, ik kan erom vragen, maar ik kan het niet bepalen. Zelfs niet bij mijn kinderen.

Zeker niet bij mijn kinderen. Smile


Ik heb door schade en schande geleerd dat bij alles waar ik een ander bij nodig heb, ik er rekening mee moet houden dat die ander niet gaat doen wat ik wil. Hij/zij doet wat hij/zij wil. En al kan ik denken dat ik weet wat hij/zij zal willen, als ik realistisch ben dan weet ik dat niet altijd. Ook niet bij mijn kinderen. Zeker niet bij mijn kinderen!


Dat vraagt dus om afstemming. En bij die afstemming moet ik geheel open staan voor de wensen van een ander, als ik ergens in de buurt van mijn doel wil geraken. Zo gauw ik namelijk mijn doel voor het doel van die ander ga zetten zal hij eerst om mij heen willen om bij zijn eigen doel te komen. Logisch toch? En wanneer hij mij eenmaal voorbij is, bestaat de kans dat hij niet meer terugkomt om mij nog te helpen bij mijn doel. Ik stel dus zijn doel voorop. En dan, wanneer dat geregeld is, kunnen we net zo makkelijk even doorlopen naar mijn doel.


En ligt zijn doel tegenovergesteld aan mijn doel, dan kan ik beter op zoek gaan naar een andere partner, want dan is het gelijk duidelijk, dan wordt het best lastig. Ook een groot voordeel van een eigen doel hebben. Je hoeft niemand teleur te stellen nadat je die hoop hebt gegeven dat je samen kunt werken. Je ziet al gauw of je op een lijn ligt.


Meestal echter ligt mijn doel in het verlengde van het doel van mijn partner.


Zoals bijvoorbeeld bij mijn dochter. En dan gaat het als volgt:

  1. Ik kijk naar de situatie en stel mijn doel, wat wil ik bereiken? Daarmee kan ik me richten op de uitkomst (samen verder komen) en alles wat in het gesprek voorbij komt er ook voor inzetten.
  2. Emoties: wat zie ik gebeuren? Wordt mijn dochter boos? En in plaats van hierop te reageren met boosheid of verdriet vraag ik: wat maakt dat je boos wordt?
  3. Woorden: wat zegt ze? En in plaats van meteen te reageren vraag ik: wat bedoel je hiermee?
  4. Ik denk met haar mee en vraag of dit is wat ze wil, zoekt, vraagt, bedoelt.
  5. We maken contact, en dan wordt haar doel helder en kan ik zien wat ik daarin kan betekenen.
  6. Is zij daarmee verder gekomen, dan mag ik vragen.
  7. Haar doel, mijn doel, haar opbrengst, mijn opbrengst, ons contact, onze winst.

 a_b_afbeelding.jpga__b.jpga__b_afbeelding_met_doel_a.jpga__b_met_doel_a_afgestemd.jpgA__b_met_doel_b_afgestemd.jpga_b_afbeelding_met_doel_a_en_b_en_smiley.jpg

Het lijkt eenvoudig en dat kan het ook zijn.


Het is mijn doel om jou verder te helpen in je contacten.

Wat is jouw doel? Laat het hieronder weten, misschien kan ik je helpen?
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …