Lisdonk coaching :: De prijs van … geluk Lisdonk Coaching & Training

De prijs van … geluk

Op Koningsdag was het weer vrijmarkt . Mijn meiden vinden het dan leuk om spulletjes die ze niet meer gebruiken  te verkopen. Leuk voor de spaarpot en voor het geweten, want de helft van de opbrengst gaat naar een goed doel.  Aangezien ik er die dag niet bij zou zijn was ik al ruim op tijd begonnen met het selecteren van spulletjes die weg zouden mogen.  In dat proces kwam ik een autostoeltje tegen waarvan ik dacht dat een goede kennis van me daar interesse in zou hebben. Ik mailde haar met die vraag, en inderdaad, ze reageerde bevestigend op het mailtje. Maar toen kwam de gevreesde vraag:  wat wilde ik ervoor hebben?

En dat vind ik altijd erg moeilijk. Aan de ene kant gun ik iedereen een meevaller en zou ik zomaar van alles weg willen geven. Maar aan de andere kant is er ook nog zoiets als een onlinemarkt waarin dit soort tweedehandsspullen worden aangeboden, en daarop zag ik dat dit autostoeltje nog zeer courant was .

In mij begon een wikken en wegen. Aan de ene kant wil ik gezien worden als een vriendelijk gul mens, niet krenterig of hebberig. Aan de andere kant ben ik opgevoed om zuinig te zijn, en ben ik er al vroeg mee begonnen om geld uit te drukken in een voor mij aantrekkelijk goed van dat moment. In mijn studententijd was dat een vers ‘soekerbolleke’ met roomboter, een luxe waar ik erg van kon genieten. Later werden het luiers, het moederschap bracht een zeer praktische kant bij mij naar boven. Tegenwoordig is het chocola.  En dan wordt € 2,50 zomaar 5 avonden genieten van een bonbon van Albert http://www.chocolateriealbert.nl/Website/Index.aspx !                                                                                    
Je begrijpt het al, inwendig werd het een duwen en trekken van jewelste. En dat gevoel van wikken en wegen ervoer  ik ook toen een jongeman zich meldde voor een coaching traject. Het was niet voor het eerst dat ik bij mezelf een aarzeling merkte toen ik deze particuliere klant mijn tarief vertelde. Het is toch anders wanneer een mens het uit eigen zak betaalt dan wanneer een bedrijf het voor een werknemer doet.

touwtrekken.jpg

Een uurtje praten met mij is dan voor die persoon (incl. BTW) al snel een hoop chocola! Het instant geluk dat een goed stuk chocola met zich meebrengt is misschien wel erg korte termijn denken, maar toch! Anderzijds kan het leven zonder blokkades en met een helder beeld van wat je wilt en hoe je daar moet komen op termijn veel chocola opleveren! Of echt geluk!

bonbon.jpg

Omdat er geen bedrijf zal zijn die de winst van een goed functionerende medewerker in chocola zal uitdrukken is het voor mij dus anders om mijn zakelijke tarieven mede te delen.

Even alle gekheid op een stokje: wat is een goede prijs? Wanneer vraag je genoeg en niet te veel? En waarom zou ik het niet gratis weggeven? Over dit laatste kan ik kort zijn: een gratis product lever ik niet. Mijn ervaring is dat geld vragen voor mijn dienstverlening maakt dat de klant ook goed zal opletten dat de investering rendement zal geven. En die inzet is noodzakelijk voor het behalen van succes. Want zoals met zoveel, geldt ook hierbij: niets voor niets!

Overigens staat de garage weer vol met allerlei spullen die niet verkocht zijn. Blijkt dat mijn dames helemaal geen probleem hebben met een goede prijs te vragen voor hun geliefde speelgoed!
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voornemen gemaakt in de vakantie? Wil jij je ook niet meer gek laten maken door je werkdruk? Maak ruimt…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om op te komen voor zichzelf. uit angst voor ruzie, vanwege de norm aardig en bescheiden te m…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn' werd vroeger gezegd.Pesten is van alle leeftijden, zelfs in verzorgingshuizen worden mensen buiteng…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen proberen te overtuigen trekken ze soms echt alles uit de kast. Gespeelde emotie, beschuldigingen van t…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen op mijn pad die een groot verlies hebben geleden. Een persoonlijk verlies, door het overlijden van e…