Lisdonk coaching :: De Positivoos; van Ohjee naar Okee Lisdonk Coaching & Training

De Positivoos; van Ohjee naar Okee

Positivoos? van ohjee naar okee!


leeuw_met_wildebeest.jpg

Vorige keer schreef ik over het kijken naar de positieve dingen in het leven. Dat doe ik graag en het levert veel op. Toch heb ik het ook vaak over Ohjee’s. Zeg maar die momenten waarop je je bijna pijnlijk bewust wordt van iets dat niet helemaal goed gaat. Een misser, een blunder. Als je naar een film zit te kijken en dan het moment waarop je weet: dit gaat helemaal mis! Je ziet de wildebeesten grazen, en dan is daar de zwiepende staart van een hongerige leeuwin: Ohjee!


Dus waarom stilstaan bij de Ohjee ’s van het leven als ik ook kan schrijven over de OKee’s ?! Ik lijk wel gek om stil te gaan staan bij dat oncomfortabele moment waarop het besef van mijn onvolmaaktheid als een koude klets water langs mijn rug naar beneden glijdt. Het liefst houd ik me vast aan de deur van de sauna om de warmte te blijven voelen.

Sauna_2.jpgMaar zoals dat gaat bij een sauna, het is daarbinnen wel vrij saai. Op een gegeven moment heb je die planken wel gezien en wordt het houten bankje hard aan je knoken. Wanneer ik me dan toch maar onder die koude douche zet (heel eventjes maar!) weet ik dat het fijnste moment van de hele sauna er bijna is, nagloeien!


En zo ga ik van OK naar Ohjee en leer ik telkens wat bij. Zonder warmte geen kou, zonder donker geen licht, en wanneer ik me nooit onbehaaglijk zou voelen, is de glans van succes ook een stuk minder. Dat is de waarde van het bewust zijn van de kromme tenen in de schoenen. Maar let op: niet te lang, want dan schiet je in een kramp!


Zoals laatst een leidinggevende vroeg tijdens een evaluatie aan een coachee van mij: ‘Kun je nog wel genieten, wanneer je je zo bewust bent de hele tijd van wat je anders moet doen?”. Een mooie vraag vond ik en ik werd er een tikkeltje onrustig van, want als mijn coaching iets moet opleveren, dan is het wel dat mensen zich weer blij en stevig moeten voelen. 

positivoos.jpg


Gelukkig kon dezelfde coachee laten weten hoe blij ze werd nu ze wist wat ze moest doen in een lastig gesprek. En ze weet ook, nu kost het nog energie maar straks, na wat oefening, dan gaat het vanzelf. Is het weer helemaal OK.

Op weg naar de volgende Ohjee!
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …