Lisdonk coaching :: Dansend door het leven, soms sta ik op mijn eigen tenen! Lisdonk Coaching & Training

Dansend door het leven, soms sta ik op mijn eigen tenen!

hofvijver_den_haag.jpgLaatst kwamen alle leuke dingen bij elkaar en heb ik genoten van een heerlijk weekend: men neme een goede vriendin, wat tijd voor mezelf, goed eten en mix dit met een flinke scheut dans en ik heb een geweldige tijd.

Het leverde me een ontspannen gevoel op. Rust in mijn hoofd en een goed contact met mijn vriendin.  We hadden nu eens echt de tijd om te vertellen wat ons bezighield, zonder de hele tijd na te denken ‘oh ja, dat moet ik nog vertellen…’. En we hadden ook nog eens afgesproken in Den Haag. Ik heb daar een tijdje gewoond en het was leuk om de stad weer te zien. De mooie gebouwen zij aan zij uit verschillende tijden op het Lange Voorhout, het nieuwe ‘Chinatown’ nu met een echte poort, en een heuse (droge)tramtunnel .  Ik genoot.

De verrassing was daarom voor mij extra groot om te merken wat er met mij gebeurde in het danstheater. We gingen naar een voorstelling van het Bangarra dans gezelschap. De voorstelling begon en terwijl de danseres op een prachtige manier contact maakte met de dieren in het bos was ik me de hele tijd aan het afvragen wat ik er nou van vond. Alsof ik verwachtte dat ik later overhoord zou worden was ik aan het kijken wat er gebeurde en hoe dit op mij overkwam. Ik was met een soort meetlat de hele tijd de maat aan het nemen.  Pas toen ik me betrapte op dit ‘beoordelen’ kon ik het even parkeren en me overgeven aan de betoverende voorstelling.


bangarra.jpg

Het was werkelijk prachtig, hypnotiserend bijna. En heel anders dan wat ik eerder had gezien. Na de voorstelling werden de dansers met een staande ovatie bedankt door het publiek en kregen twee dansers een bos bloemen. Dit maakte iets los bij mijn vriendin: waarom kregen zij dit? Waarom waren zij speciaal, waren zij de solisten of had de choreograaf meegedanst? En ook dat maakte ons weer bewust van waar we ons mee bezig houden tijdens een voorstelling: we kijken naar de mensen: wat doen ze, waar blijven ze, ah daar is die ene weer, wie vind ik het beste, enz.

Bij mij kwam de vraag op of ik dit ongemerkt de hele tijd doe. Het viel me nu pas op dat ik dit deed, maar hoe kwam dat? Keek ik door een beoordeel bril omdat ik er nu de tijd voor had of omdat het veilig was in de anonimiteit van het publiek? Doe ik het altijd en merkte ik het nu pas door de ontspanning?

Ik zou graag zeggen dat ik nooit oordeel en dat ik altijd vanuit pure waardering kijk naar iedereen die ik ontmoet. Want ik zou zo ook graag zelf willen worden behandeld. Maar eerlijkheid gebied me nu te zeggen, ik weet het niet. Ik ben verrast door mijn eigen gedrag, omdat dit afwijkend is van hoe ik mezelf graag zie. Misschien ben ik wel vaker minder vriendelijk of minder open dan ik graag zou willen zijn. En even bekruipt me de neiging om mijn excuses aan te bieden, of om een goed voornemen te maken dat ik dit niet meer zal doen.

Maar nee, dat doe ik ook niet. Want wat heb ik er aan zo streng te zijn voor mezelf? Ik denk dat wanneer ik mezelf minder streng beoordeel, ik ook minder oordeel over anderen. Dus wat is het eerste wat me te doen staat?

Ik kijk met verraste ogen naar wat ik bij mezelf heb gezien en zeg ‘goh, dat wist ik nog niet’. En ik hoop op nog zo’n fijn weekend met vriendin, tijd, eten en dans, wie weet wat ik nog meer doe?! Op naar de volgende ontdekking!

bos_bloemen.jpg
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voornemen gemaakt in de vakantie? Wil jij je ook niet meer gek laten maken door je werkdruk? Maak ruimt…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het moeilijk om op te komen voor zichzelf. uit angst voor ruzie, vanwege de norm aardig en bescheiden te m…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn' werd vroeger gezegd.Pesten is van alle leeftijden, zelfs in verzorgingshuizen worden mensen buiteng…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen proberen te overtuigen trekken ze soms echt alles uit de kast. Gespeelde emotie, beschuldigingen van t…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen op mijn pad die een groot verlies hebben geleden. Een persoonlijk verlies, door het overlijden van e…