eerlijk zijn Lisdonk Coaching & Training

Ben jij integer? Eerlijk zeggen!

Ben jij integer? Zeg eens eerlijk?teeven.jpg

 

Een tijdje terug schreef ik in mijn blog over de mediagenieke staatssecretaris Teeven, die in no time een zaal vol leeuwen aan zijn voeten had liggen. Ik kreeg daar leuke reacties op en toen ik vorige week het plan opvatte om een blog te schrijven over integriteit, stond daar wederom dhr. Teeven prominent in de krant.


Kat in het bakkie zou je denken misschien want zoals je wellicht wel weet ging Teeven  zijn baas Opstelten achterna die sneuvelde op een langslepende affaire over een ‘verdwenen’ bankafschrift waarin 4,7 miljoen werd gegund aan een veroordeelde crimineel. Er waren eerst geruchten hierover maar bewijs kwam er lang niet. De bewindslieden beweerden dat het veel minder was, toen wisten ze het niet meer precies, maar ook dat bewijs werd niet gevonden.  Uiteindelijk kwam het bonnetje dan toch op de proppen met de gevreesde som van € 4.700 000 ,- er op. Dat was de druppel in de spreekwoordelijke emmer en Opstelten ruimde het veld en Teeven ging mee want hij was destijds verantwoordelijk voor die deal.

 

Alle onduidelijkheid over wat nu echt kwijt was en wat niet, en wie waarvan heeft geprofiteerd en of het echt niet beter had kunnen verlopen voor de Nederlandse staat maakt dat je je twijfels kunt hebben bij de integriteit van de betrokkenen. Een mooie kapstok voor een blog over integriteit zou je zeggen.


Of niet.

 

Nou vind ik integriteit een belangrijke eigenschap, iets waar je niet lichtzinnig over moet doen. Toen ik voorheen manager van onder andere inkoop was, heb ik er meermaals mee geworsteld. Hoe ga je om met een etentje geboden door een leverancier? Een kerstpakket?

En dat was nog vrij eenvoudig in te schatten. Hoe te manoeuvreren wanneer het vriendje van de baas al jaren leverancier is, maar wel duurder blijkt te zijn dan de concurrenten. Wat te doen wanneer je pootje wordt gelicht door een collega wanneer deze over je ging roddelen bij de baas. Het spel meespelen en ook de ander vuil maken, of er boven gaan staan om vervolgens het onderspit te delven?

 

coaching_icoontje_kompas.jpgIk heb dat moeilijk gevonden. En ik ben wel eens uit onzekerheid en nijd deelnemer geworden van een spel waarvan ik de spelregels niet kende, en waar ik ook niet goed in bleek te zijn. Ik kan er nog met spijt op terugkijken dat ik toen niet wijzer was. En dat ik daar niet heb geluisterd naar mijn innerlijke kompas.

 

Maar al doende leert men. Als ondernemer, maar ook als moeder, vriendin en adviseur durf ik meer op mijn gevoel te varen. En zegt mijn gevoel ‘hier klopt iets niet’ dan denk ik nog eens goed na voor ik doorga.


Deze keer dus geen blog over dhr. Teeven.

Maar misschien wel over de VVD. Want wat staat daar in de krant: minister Schippers (VVD) spreekt het vermoeden uit van een complot tot het ten val brengen van VVD bewindslieden en bestuurders. Want dat VVD-ers struikelden over verkeerde declaraties, verzwegen bijbaantjes en grootschalige corruptie in de provincie, nou ja alla, maar zo kort voor de verkiezingen: dat kon geen zuivere zaak zijn!

 

Mijn kompas zegt: hier klopt inderdaad iets niet! Maar dan kijk ik toch vooral naar de minister die zich beklaagt over met name de timing van de ontknoping van schandalen waarin haar partijgenoten een hoofdrol spelen in plaats van haar hoofd te buigen over naar wie haar loyaliteit moet uitgaan: haar partij, of haar kiezers?!

 

slapende_poes.jpeg


Ben jij altijd eerlijk? Het is wel eens heel verleidelijk

om te kiezen voor eigen gewin, op de korte termijn. Mijn ervaring is dat ik beter slaap wanneer ik uit volle overtuiging open kaart speel, en mijn best doe om eerlijk te zijn. Dat vraagt om eerlijk zelfonderzoek en dat kan wel eens pijnlijk zij, want in alle eerlijkheid: ik ben geen moeder Theresa! Maar uiteindelijk kan ik het je toch aanraden. Best fijn, goed slapen!
 
Meest recente blogs

80 is het nieuwe 100

Heb je ook een goed voorn…

Opkomen voor mezelf

Veel mensen vinden het mo…

Jezelf zijn tegen de stroom in

'Schelden doet geen pijn'…

Effectief communiceren: houd de leiding

Wanneer mensen anderen pr…

Goed contact wanneer woorden tekort lijken te schieten

Ik krijg wel eens mensen …