Lisdonk Coaching & Training

Angst versus vertrouwen

 

Ik heb een vriendin waar ik best wel op lijk. Zij is wel wat langer dan ik, maar onze stemmen klinken hetzelfde. Ooit was ik bij haar thuis en nam ik de telefoon op omdat ze druk was. Ik had haar schoonmoeder aan de lijn en die kon niet geloven dat ìk het was die de telefoon had opgenomen en niet haar schoondochter. Ook mijn dochters hebben wel eens twee keer moeten kijken om zeker te weten wie wat zei, mijn vriendin of ik. 

bluebells_els.JPGWe lijken dus best op elkaar maar in sommige dingen zijn we ook anders. Denk ik dan. Dat zit zo. Onlangs overleed een dierbare van mij aan het Covid-19 virus. In deze tijd van ‘blijf gezond, blijf thuis’ was het een vraag wie er naar de afscheidsdienst zou gaan. Wat oudere familieleden hadden hun twijfels. Zoals dat gaat kwam het dilemma ook ter sprake toen ik met mijn vriendin aan de wandel was. Ook zij zag het eigenlijk als een groot risico voor hen om als ouderen aanwezig te zijn bij een groep mensen waarvan er toch wel een paar mensen een grote kans had te zijn aangestoken. Ik zag het risico ook maar dacht dat met wat voorzichtigheid er best een weg gevonden kon worden.

 

Er werd wat over heen en weer gepraat. In deze tijd waarin mensen worden gemaand om voorzichtig te zijn gaat dit gepaard met allerlei verhalen van verschrikkelijke gevolgen van de besmetting van het virus. De angst die hierbij ontstaat zou je kunnen motiveren om voorzichtig te worden. Nou haat ik niet veel dingen, maar bang zijn is er wel één van. Ik ga dan in verweer, en zoek naar een pad dat me wegleidt van de angst. Ik doe een stap richting vertrouwen: 'Ja het is vreselijk, maar ik ben fit, als ik ziek zou worden dan ben ik ziek maar ga ik niet dood. Denk ik'.  'Ja, het is vreselijk, maar laten we ons nou niet van alles laten aanpraten, we moeten afstand houden, handen wassen, en ons aanpassen, maar niet stoppen met leven'.


Want voor mij zit in leven hoop en troost. Voor mij gaat leven over de mooie dingen, over wat het leven de moeite waard maakt. En door dat te voelen, maakt dat ik me tijdig aanpas om geen onnodig risico te lopen. Voor mij is angst geen motivator. Het gevoel dat iets de moeite waard is helpt mij om me aan te passen. Ik weet ook dat er meer dingen kunnen zijn die een stok tussen de spaken van het leven kan steken, en als dat gebeurt, wil ik niet denken ‘had ik maar’.


Had ik maar … Ik hoef niet continu op de toppen van het leven te dansen, ik ben content met de kleine dingen. Een  kopje thee met een vriendin, een wandelingetje over de hei, een picknick in een wei en ook steun kunnen bieden bij het afscheid van een geliefd mens. Dus ik zocht naar een manier waarop het risico aanvaardbaar laag zou zijn. En ook hoe ik mijn andere naasten, die naar het afscheid wilden gaan, kon helpen hierbij.

Mijn vriendin zou dit misschien anders doen. Zij ziet liever dat iedereen zoveel mogelijk thuis bleef. We moeten stil blijven zitten. Voor mij klinkt dit als angstig, maar eigenlijk zegt ze hiermee : ik heb vertrouwen in de aanpak van de overheid, Ik vertrouwen op onze veerkracht als we ons nu even aanpassen. ik vertrouw erop dat er licht is aan het eind van de tunnel. Ik hoor angst, maar zij voelt vertrouwen.

 

Zo kan dat dus gaan met communicatie tussen mensen. Dat wat jezelf voelt, is wat je denkt te horen bij een ander. Je kijkt in een spiegel. En ook al ziet het er anders uit, vaak is het zo dat dat wat ik wil, de ander ook wil.


ik dacht dat ik dingen anders zie dan zij, maar uiteindelijk zijn er veel overeenkomsten. Ik heb vertrouwen in mezelf dat ik de juiste keuzes kan maken zolang ik rustig blijf en goed blijf nadenken. Zij heeft vertrouwen dat er ook na deze tijd van beperking een tijd komt waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten. Er is vertrouwen, en dat helpt in het omgaan met angst en onzekerheid. Lijken we toch weer veel op elkaar!


Zoek jij ook wel een naar houvast in spannende tijden? 

 

Ben jij wel eens bang? Maak een lijstje of een mindmap ( woordenspin) met vertrouwen als startpunt. Waarin heb jij vertrouwen?


Doe de lemniscaatloop met deze twee polariteiten angst en vertrouwen. Kijk op www.lemniscaatloop.nl voor de uitleg.  


Contact

Een professioneel advies is dichterbij dan u denkt.

Ik bel u terug


Direct contact


Nieuwsbrief ontvangen?